При нас можете да поръчате и само отпечатване на вашия продукт!
Качествен директен печат на различен вид медии без ограничение за формат и бройка!

Как да прецените размерите на опаковъчна кутия за вашия продукт?

Да се определят размерите на една кутия е сравнително лесно. Въпреки това, когато става въпрос за персонализирани опаковки, измерванията са от решаващо значение за безопасността на вашия продукт. Вземането на точните мерки изисква внимание и прецизност.

Всеки продукт се нуждае от перфектна опакова, която да го защитава, допълва и да дава необходимата информация. Размерите на опаковъчната кутия зависят от вида материал, който се използва, разходите, които може да са ограничени, както и мястото на складиране и транспорт. Отделно от това, колкото по-малка е кутията и по-плътно се поставя продукта в нея, толкова движението му е по-ограничено вътре. Съответно и рискът за повреда на продукта е по-малък. В крайна сметка, една добра опаковка не само ще ви спести разходи, ами и ще привлече внимание към бранда ви. Нека да започнем с размерите на кутиите и да видим стъпка по стъпка как да се справите с тази задача.

Измерване на дължина, ширина и височина на кутия

Първата стъпка към създаването на перфектната опаковка е да измерите дължината, ширината и височината на вашия продукт. След това да си представите формата на кутията и колко разстояние трябва да има от продукта до кутията. Това ще бъдат размерите на вътрешната част на кутията ви. Важно е да правите разлика между вътрешни и външни размери на една опаковъчна кутия, защото те се различават. За самото мерене използвайте линийка и рулетка.

Имайте предвид, че различните компании използват мерките за височина и дълбочина взаимозаменяемо. Индустриалният стандартен ред на размерите обаче, при записване или четене на измервания е този: Дължина x Ширина x Дълбочина (ДxШxД) или Дължина x Ширина x Височина (ДxШxВ).

  • Дължина: Най-дългата страна, когато гледате кутията отгоре;
  • Ширина: По-късата страна, когато гледате кутията отгоре;
  • Дълбочина (височина): Страната, перпендикулярна на дължината и ширината.

При висока или вертикално ориентирана кутия височината е най-голяма, а дължината и ширината са по-малки.

синя кутия за козметичен бранд от димеко

При легнала, хоризонтално ориентирана кутия, височината и ширината са много по-малки от дължината.

димеко кутия

Изчисляване на обема на кутия

Следващата стъпка - след измерване на дължината, ширината и дълбочината на вашата кутия - е да изчислите обема. Това ще ви помогне да определите доколко вашият продукт ще пасне в опаковката. Освен това, точните измервания на обема ще ви помогнат да планувате разходите за доставка, начина на съхранение и дистрибуция.

Обемът има решаваща роля за оптимизирането на използвания материал, намаляването на разходите, както и цялостното проектиране на вашата опаковка, така че не пропускайте тази стъпка. Как да го изчислите? Просто умножете дължината, ширината и височината. Получената стойност е обемът на вашата кутия в кубични сантиметри.

Външни размери на кутия

Въпреки че показахме, колко лесно може да бъде да вземете размерите на вашата кутия, да измерите точната дължина, ширина и дълбочина, и да изчислите обема, все още има едно важно съображение, което трябва да имате предвид. По-горе споменахме, че трябва да измерите вътрешната част на вашата кутия и сега предстои да ви обясним защо.

Индустриалният стандарт за размери разчита на вътрешни измервания, а не на външни. Разликата между вътрешните и външните размери е жизненоважна за получаване на опаковка, която пасва перфектно на вашите продукти. Вътрешните размери са много по-точни както за производителя, така и за вашия продукт.

Повечето производители дори поставят ясно разграничение между вътрешни и външни размери. Така че, макар да изглежда естествено и по-лесно вземането на външните размери на кутията, вътрешните измервания са това, което реално има значение за създаването на вашата персонализирана опаковка.

Вземането на вътрешните размери гарантира, че вашият продукт може да се побере идеално в кутията. Оставянето на минимално пространство за движение вътре в опаковката ще гарантира пък безопасността на вашите артикули, по време на транспортиране и обработка.

Сега, след като знаете как да намерите дължината, ширината и дълбочината (височината) на вашата кутия, как да изчислите обема и разбирате значението от вземането на вътрешните размери, вече можете да приложите тези лесни стъпки към вашия проект за създаване на идеалната опаковъчна кутия. Въпреки това, имайте предвид, че нищо не може да се сравни с професионалната помощ на експерт по опаковане.

magnifiercrossmenuchevron-right